Att vara tjej i datorspelsvärlden

”We heard that you are a girl. We have bad experience from playing with girls”

Ovanstående är de första orden jag fick höra när jag gick med i guildet. Inte ”Välkommen!”. Inte ”Kul att få in en resto-druid, det har vi letat efter!”. Bara en butter upplysning om att de förväntade sig trubbel från mitt håll för att jag var tjej.

Sedan lärde de känna mig. De insåg att jag aldrig försöker dra fördel av att jag är tjej. De insåg att jag var djävligt duktig på det jag spelade, och att jag alltid ställde upp och gjorde mer än begärt. De uppskattade att ha med mig på raider, i partyn och att snacka med mig.
Det kom in andra tjejer i guildet. De var också duktiga på det de gjorde, men det fanns väl en eller två som faktiskt körde på principen ”eftersom jag är en söt liten tjej så kan du väl snälla låta mig få det här itemet som just droppade, tihi?” och fick igenom det. Varenda gång det hände så kröp det i hela kroppen på mig. Snälla, du förstör för oss andra när du lootwhorar på det sättet. Begär att få droppen för att du var BÄST, för att du gjorde mest skada, för att det är den största upgraden för DIG. Inte för att du är tjej och låter jättesött när du pratar.

Tjejer har i många spel väldigt dåligt rykte. Det är många som skyller konstiga misstag på att de är tjejer, det är många som flörtar runt för att få saker de vill ha och det är många som hela tiden måste påpeka att de är tjejer. Jag tycker att det är överflödig information. Vilka killar känner behovet av att berätta för folk att de är killar det första som händer när de kommer in i ett party?

De som vet att jag är tjej känner till detta för att jag gärna samtalar med mina guildmates på Ventrilo eller liknande. Inte tänker jag sitta tyst som en mus och inte våga yttra ett ord. Jag tjoar på. Skriker, skrattar, sjunger och snackar. Jag skäms inte för att jag är tjej, och jag är också fullt medveten om att jag varken är bättre eller sämre för att jag har en mus istället för en joystick mellan benen. Vem bryr sig, liksom?

MEN.

…när jag spelade upp min karaktär och försökte geara den så snabbt som möjligt och ett par guildies var gulliga och sålde craft materials till mig till väldigt låga priser så är det bara för att jag är tjej.
…när jag fick ett item som för mig var en ENORM upgrade av en guildie som ville vara snäll så var det bara för att jag är tjej.
…när jag blev inbjuden att komma med i en grupp som spelade tillsammans varje fredag där jag var en av två healers så var det bara för att jag är tjej.

…eller?

Folk vill väldigt gärna beskylla mitt kön för att folk är schyssta mot mig. I avundsjuka yttrar de ovanstående för att förklara varför jag har fått fördelar. De bortser från det faktum att jag i första och andra fallet var undergearad och min klass var väldigt behövd inför de raider som var planerade. I tredje fallet handlade det om att de insåg att jag är djävligt skicklig som healer, att jag aldrig gör samma misstag två gånger och att jag alltid kommer väl förberedd.

Det kommer alltid att finnas undantag. Det kommer alltid att finnas tjejer som gärna upplyser för omvärlden att de är tjejer för att se ifall de kan få fördelar. Det kommer alltid att finnas KILLAR som upplyser för omvärlden att de är tjejer för att se ifall de kan få fördelar. ”GIRL – Guy In Real Life” ni vet. Jag kommer att fortsätta som jag alltid gjort – som en könlös spelare i första hand och som tjej i andra hand. För det gör ingen skillnad alls om det är en tjej eller kille som sitter bakom skärmen och spelar – det som faktiskt spelar roll är huruvida personen kan spela. (…ja, kan hen inte spela så kan hen lära sig, och det kan man hjälpa hen med – oavsett om det är en tjej eller kille)

Jag tänker inte säga att tjejerna jag känner som spelar är duktigare än killarna. Men jag tänker säga såhär:
De är precis lika bra.

Gammalt UI

Vad har ni själva för upplevelser i det här fallet? Underskattar ni era med-/motspelare pga kön eller är det strunt samma? Dela med er i kommentarsfältet! :)

…………………………………………………

”We heard that you are a girl. We have bad experience from playing with girls”

These are the first words I heard when I joined the guild. Not ”Welcome!”. Not ”Yay, resto dr00d! We have been looking for one forever!”. Just a remark that they were expecting trouble from my joining.

Then they got to know me. They realised that I never try to get ahead of the others just because I am a girl. They realised that I am damn good at what I play, that I am always there for the guild when they need me and that I went above and beyond to help out. They appreciated to have me in their raids and parties, and to talk to me.

Other girls joined the guild. They were also very good at what they were doing, but some of them actually played the ”please give me what I want because I am a cute girl tee hee” game, and got stuff because of it. Every time it happened I was cringing. Please, you are ruining the game for the rest of us girls when you do that. Ask to have the drop because you are the best, because you did the most dps, because it is the greatest upgrade for you. Not because you sound like a cute little girl when you speak.

Girls in games very often have bad reputation. Many girls blame their mistakes on their sex, a lot of them are flirting to get what they want and many feel the need to keep informing their surroundings that they are GIRLS. Personally I think that this is uncalled-for information. And how many guys feel the need to tell people that they are guys whenever they enter a party with new players?

Those who know that I am a girl know this because I don’t mind talking with my guild mates on Ventrilo and similar programs. I refuse to be the shy and quiet one when I play. I shout, speak, sing and laugh. I am not feeling shame over the fact that I am a girl, and I am fully aware of the fact that just because I have a touch pad instead of a joystick between my legs doesn’t make me a better or worse player. Who cares?

BUT.

…when I was trying to gear my char as fast as possible and some of the guildies sold me some crafting mats for a lower price this was just because I am a girl.
…when I was given an item that was a BIG upgrade for me from a guildie who wanted to be nice, this was just because I am a girl.
…when I was invited to join a group who were playing together every friday to be one of their two healers this was just because I am a girl.

…or?

People love to blame my sex for the fact that people are nice to me. In jealousy they say the above things to explain to me why I have been given certain benefits. They ignore the fact that I in the first and second case was badly undergeared and the guild really needed me to join their raids. In the third case the reason was that they realised that I am one hell of a healer, that I never repeat any mistakes and that I always showed up fully prepared for the raids.

There will always be exceptions. There will always be girls that gladly tell the world that they are girls to see what kind of benefits they can get. There will always be GUYS who gladly tell the world that they are girls to see what kind of benefits they can get. ”GIRL – Guy In Real Life” you know.

I will continue they way I always have – as a genderless player primarily and as a girl secondarily. Because it makes no difference at all if it’s a girl or a guy behind the monitor. What matters is if the person knows how to play, or is willing to learn.

I will not claim that the gamer girls I know are better than the guys. But I will say this:
They are just as good.

 

If you have any experience from being a girl or playing with girls (or of being a boy or playing with boys!) and would like to share – please feel free to comment! :)

6 svar på ”Att vara tjej i datorspelsvärlden

  1. Carina jag lider med dig! Har ju själv spelat sedan Dark age of Camelot betan. Och på den tiden va vi inte alls många tjejer som spelade. jag viste en till bland ca 3000 spelare på våran sida på den servern. Då fick man verkligen kämpa för att komma någon stans och faktiskt bli ”en i gänget”. Men idag ser man MÅNGA tjejer som får det dom vill ha för att killar är blinda (kanske snälla vad vet jag?) och inte ser att dom utnytjar att dom är tjejer. Det ger oss som faktiskt kämpar för att få det vi vill ha som tjejer riktigt dåligt rykte! Jag som tjej skäms över dom!!
    Kämpa på i spelvärlden Carina!!! Det gör iaf jag! =)

  2. Jotack, har haft liknande problem ibland, men för det mesta har jag haft tur att hänga med folk som inte särskiljer speciellt mycket på vilket kön man har. Men jag spelade med en kille i LotrO som var väldigt entusiastisk till att hjälpa mig, låta mig leda, låta mig få alla saker.. för att jag var tjej. Det var oerhört obekvämt när jag var van vid att man delar lika eller efter behov. Varför var han så inställsam när han ändå aldrig skulle få träffa mig..? Rys-värdigt.
    Men som du och Therese skriver, det finns ganska många tjejer som utnyttjar det här till sin egen fördel. Kan förstå varför: det ger enorma fördelar. Och det är ju inte som att det inte finns tjejer som gör så utanför spelvärldarna. ”Bjud mig på en drink, okej?” Ögonfransarna fladdrar.
    Jaja.. vad ska man säga. Så länge det inte kommer i vägen för mitt eget spelande, flirta på, men det skulle vara bättre om ni lärde er att spela på riktigt, efter reglerna vi andra leker efter.

  3. Jag har inte hållit på med så mycket onlinespel, men har spelat wow i ett par veckor i alla fall (skulle fortsatt om det inte varit för att jag atm inte har något internet) och det jag upplevde var framför allt att alla antog att jag var kille, fastän min karaktär var tjej. Hann faktiskt aldrig spela med mitt guild så kan nog inte uttrycka mig så mycket mer i saken, men skulle aldrig tänka tanken att man skulle typ, flirta till sig items. Men å andra sidan, är det så stor skillnad från resten av världen? Kommer alltid finnas tjejer som drar nytta av sitt utseende och liknande för att få fördelar, och spelvärlden som är mansdominerad så kanske det blir ännu tydligare, lättare att spela på att man är tjej på något vis då kanske.

  4. Jag hade aldrig några problem när jag spelade WoW men så hade jag kanske tur också och hamnade i en jättebra guild redan första veckan av spelandet och stannade i samma guild så länge jag spelade. Vi var både tjejer och killar i guildledargruppen och gemensamt för oss alla var att vi var bland de som spelade mest, deltog i flest raider och var allmänt involverade i guilden. Jag gjorde till exempel vår hemsida och en annan av tjejerna räknade ofta dkp. Du var ju med i min guild där ett litet tag till och med kommer jag ihåg. ^^

    Att tjejer försöker få fördelar bara för att de är tjejer är något som är så främmande för mig att det aldrig ens tidigare slagit mig att vissa tjejer kanske gör så. Det existerade liksom inte i min värld att bete sig så när jag spelade. Men så är jag också ganska tävlingsinriktad och bryr mig kanske lite för mycket om att vara respekterad och sedd som duktig (helst bäst) på det jag gör. ;)

  5. Hmm. Carina du och jag har varit guildies och har healat oss igenom väldigt mkt instanser/raider tillsammans. vi har farmat och grindat tillsammans. kommer nog alldrig glömma våra Kara runs. ;-) Jag har kastat loot och guld på dig när du har haft behov av det. inte för att du är tjej utan för att.
    1. Du har alltid varit trevlig mot mig.
    2. Du har alltid visat att du kan spelet och jag har lärt mig en hel del av dig å Zzucken. Bla.
    3. Har jag behövt något har du alltid funnits där du med.
    kort och gott, som gamer har du min fulla respekt och tbh det har du irl också. Får dock säga att jag själv har dåligt med dåliga erfarenheter av kvinnliga gamers
    men jag kanske har haft tur.
    Hugz från Din gammla kvarters shaman Gnarly

Kommentarer är stängda.