Spelrecensioner

I egenskap av TV-spelare som aldrig spelar TV-spel brukar jag åtminstone försöka spela ETT TV-spel runt jul. Förra året spelade jag Oxenfree; det bästa spel jag någonsin spelat!

Oxenfree handlar om en grupp tonåringar som råkar öppna en rift till en annan dimension, och vad som händer efteråt. Man spelar som Alex, en tjej som har med sin styvbror till ön där gänget hänger.

Det är väldigt enkelt, men man måste hänga med i handlingen. Det är inte ett spel där man kommer att slåss, men man måste hela tiden göra snabba val angående vad man vill att Alex skall säga eller göra, vilket senare påverkar spelets slut. Jag lyckades få happy ending! Nöjd! :D

Jag vill inte spoila något, för jag tycker på fullaste allvar att ALLA I HELA VÄRLDEN borde spela Oxenfree. Bara gör som jag säger, k? <3

♠ ♠ ♠

I år ville jag testa något annat, såklart. Jag hade haft ögonen på Gone Home under en tid, och när det dök upp som ett Free with Gold på Xbox Store så passade jag på att knipa en kopia! Igår kväll var det dags att spela. Eller ja, att BÖRJA spela – Oxenfree tog mig två kvällar av idogt, hängivet spelande – jag hade liknande förväntningar på Gone Home.

Gome Home följer en storasyster som just spenderat ett år utomlands men kommer hem till ett tomt hus. Var är mamma och pappa, och var är min syster? Spännande! Även här ett enkelt upplägg; gå runt och titta på saker, läs lappar, försök lista ut vad som hänt.

IMMA SPOIL THIS SHIT, så vill ni inte veta mina tankar om spelet så är det bra grej att sluta läsa cirka NU. Puss!

Ok, jag har ju spelat ett par sådana här point-and-click mysteriespel tidigare, så jag har ju redan i ryggraden att gå runt och klicka på ALLT, läsa ALLT, skriva ner nummer som verkar viktiga osv. Jag lade också snabbt märke till att inget av badrummen i huset har en spegel (rättning: det finns inga speglar ALLS i huset!) och filosferade över ifall detta hade någon form av mening. Svar: Nej. Vid min rundvandring i huset märkte jag att alla TV-apparater stod på, men alla VCR-spelare saknades. Detta verkade också betyda något! Svar: Nej. Hepp. Mitt under allt slocknade en lampa som inte borde ha slocknat!! Jag blev lite rädd och satte på paus tills Martin var tillbaka i rummet. DETTA MÅSTE JU HA NÅGON MENING?? Svar: Nej.

Jag började få ihop mer och mer info – bland annat om vilket datum det var *idag* – och snart stod det klart att mina föräldrar bara åkt iväg på en liten semester ihop. Hepp. Okej, men den försvunna systern då?? …hon hade rymt för att vara med sin flickvän. SPELET ÄR SLUT NU RULLAR EFTERTEXTER!!

Um. Va? Seriöst?? DEN uppbyggnaden bara för att spelet skall ta slut helt random efter något som inte ens var särskilt svårt att lista ut!? Ummm. Ok. Tur som fan att det var gratis. Spela det inte om ni inte har sjukt tråkigt och vill döda ett par timmar. Spelet är bra fram tills det helt plötsligt tar slut – men med det slutet så påverkas ju hela spelupplevelsen = skitspel. Satt och svor på soffan en bra stund efteråt och Martin ba ”men är det VERKLIGEN slut?! det började ju nyss!” cirka ja.

Oxenfree: 10/10 ALLA MÅSTE SPELA *varan-tv-röst*
Gone Home: 2/10 Ni kan nog hellre se på typ Kardashians eller något. Det verkar inte heller något bra men då vet man iaf vad man får…