SAFFRANSPANNKAKA
Saffranspannkaka är en rätt som traditionellt ätes på Gotland till alla högtidsdagar – oavsett om det gäller födelsedagar, begravningar eller jul/midsommar/påsk/whatever. Det är något jag har tillagat till jul de senaste fem åren och jag tänkte hålla kvar i den traditionen – det är ju så djäklarns gott :) Har ni inte smakat saffranspannkaka så kan jag varmt rekommendera det. Man blir dock SJUKT MÄTT av det så räkna med matkoma deluxe :P
Den är inte det minsta svår att anpassa efter laktosallergiker, och såvitt jag kan se så innehåller den heller inget gluten. Gott även för allergiker alltså :) (och nötterna kan man hoppa över om man inte tål – det är dock gott om man inte är allergisk!)
Risgrynsgröt (för basen)
4 dl vatten
<0.5 tsk salt
~1 msk smör eller margarin
2 dl runda risgryn
8-9 dl mjölk
Koka upp vattnet med salt och en smörklick. Lägg i risgrynen och eventuellt en bit kanelstång. Sänk värmen och låt riset koka sakta under lock i 10 minuter. Späd med mjölken och låt allt koka igen, men nu på ytterst svag värme. Sjud sedan gröten på den svaga värmen i 30-40 minuter. Lyft helst inte på locket den första kvarten. Gröten blir bäst om den får vara i tid. Rör däremot gärna om mot slutet. Klart!
Saffranspannkaka
1 sats risgrynsgröt
0.5 gram saffran + 1 sockerbit (jag brukar ha i lite mer än 0.5 gram dock)
3 dl grädde eller standardmjölk
4 ägg
0.5-1 dl socker
75 g skållad hackad mandel
Ugnen på 200 grader
Koka gröten (se ovan) och låt den svalna. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit och blanda ner detta i den färdiga, svalna gröten. Blanda också ner grädde/mjölk och sedan äggen, ett i taget. Rör om ordentligt mellan varje ägg. Smaksätt med socker och blanda i hackad mandel. Häll smeten i en smord, låg och vid form. Grädda mitt i ugnen i 200 graders värme i 30-40 minuter.
Servera saffranspannkakan med salmbärssylt (eller annan blå sylt, blåbär eller björnbär är gott t.ex.) och vispad grädde.
Man kan grädda kakan i förväg och sedan värma på den i ugnen i ~20 minuter i 150 grader innan man serverar den :)
ska faktiskt besöka en zombirestaurang i Barcelona i helgen!
Awesome! Avundsjuk!