Kategorier
Meta Tips

Tips: Öl online

Det här inlägget kommer att handla om mina tips för hur man hittar kul öl (och i viss mån även kul sprit/vin!) eftersom jag har en del vänner som liksom jag tycker att det är kul att testa nytt :D

Mitt första tips är: Följ mig på Untappd! Jag dricker inte världens häftigaste grejer (främst suröler) men om inte annat så är det kul och trevligt med vänner att skåla med när man checkar in öl? :) Jag heter @voodoobunny och du hittar mig här!

Min jakt efter Spännande Ny Öl™ började för två år sedan när jag ville sätta ihop en JÖL-kalender till Martin med Öl Han Inte Druckit Förr™. Jag skrev ett inlägg specifikt rörande JÖL-kalendern 2016, det går att läsa här. Så fort jag har tillgång till ”min” dator igen så kommer jag att posta inlägget för 2017 också ;)

Det finns inget syfte med att gå in på vad jag specifikt letade efter till Martin, det är inte relevant för detta inlägg. Det jag däremot kommer att ta upp är de sidor jag har handlat från, och vad jag rekommenderar för er som vill hitta något ni aldrig sett på hyllan på Systembolaget :)

Spännande nog är tips #1: Systembolaget!

 

♠ Systembolaget

Generellt har man ”sitt” Systembolag man handlar på, och beroende på var man bor så är detta väldigt rimligt. Som gotlänning har man tre val vad gäller Systembolag; Visby, Slite och Hemse. Det innebär att alla tre mer eller mindre har precis samma utbud – det är snarare meningen att de tre skall täcka för de som bor på landsbygden och inte alltid passerar Visby. Men bor du i Skåne och BARA handlar på systemet i Malmö? Du missar något!

Mitt första tips för att få ut det mesta av Systembolaget är: BESÖK OLIKA. Systemet i Lund säljer öl som är lokalspecifika för Lund; Systemet i Helsingborg har öl du aldrig kommer att få se i Malmö. Besöker du en annan stad — besök systembolaget också! Chansen finns att du har med dig en kasse nytt att testa när du åker hem :)

Mitt andra tips för att få ut det mesta av Systemabolaget: KOLLA ONLINE. Systembolaget har ett väldigt stort beställningssortiment, och i de flesta fall är det inga problem alls att beställa till a) det systembolag du vanligtvis handlar på, eller b) HEM. De flesta erbjuder hemleveranser, men det skiljer sig beroende på ort så det kan vara värt att dubbelkolla innan du tar mig på orden ;)

Viss öl kommer du inte att kunna beställa utöver lokalt; T.ex. så får du bara beställa Lost Island Brewerys öler till något av systemen på Gotland, så om du inte själv har vägarna förbi (eller känner en vänlig gotländska som kan tänka sig att frakta ett par flaskor åt dig nästa gång hon besöker öjn…) så får man dessvärre slå dessa ur hågen for now.

Systemizr är en riktigt bra tjänst (erbjuder prenumeration!) där du lätt kan se vilka öl som kommer att släppas och när. Vissa av dessa är Heta på Hyllorna och säljs snabbt slut, så vill man komma åt den där riktigt hajpade djäveln kan detta vara ett bra sätt att lyckas knipa en flaska innan de tar slut :)

Så, TL;DR:
1. Besök andra Systembolag än det du brukar — åk till en annan stad och kolla läget!
2. Leta online! Det finns ett väldigt stort beställningssortiment; utnyttja det!

 

Onlinetjänster ♥

…Systembolaget RÄCKER inte för mig. Att hitta t.ex. 24 spännande IPA som Martin inte har druckit förut (och som har snygga etiketter, mitt tillägg ;)) kan jag komma som LÄNGST halvvägs på om jag bara kikar på Systembolaget, och det är ju inte så kul. Alltså fick jag vidga mina vyer och börja leta efter onlinebutiker som a) har ett kul sortiment och b) LEVERERAR TILL SVERIGE.

 

Här kommer mina förslag, ingen inbördes rangordning:

♠ Kihoskh.dk

Om du är i Köpenhamn: BESÖK DERAS BUTIK! Den ligger ~1 kilometer från Københavns hovedbanegård, och är inte svår att hitta till. De har en del kul grejer på övervåningen, men det är KÄLLAREN ni vill besöka! Var beredda på att det kommer att spenderas en hel del pengar; det går inte att lämna Kihoskh utan att ha hittat alldeles för mycket kul öl man vill ha med sig hem. Den där kilometern tillbaka känns alltid lite tyngre ;)

Onlinebutiken verkar inte vara riktigt helt uppdaterad om man jämför med vad de har i sin fysiska butik, men utbudet är ändå spännande. UNDVIK att köpa svensk öl här, för det mesta går det att få tag i svensk öl om ni bara kollar systembolaget.se / kollar med vänner som bor i närheten av bryggeriet (för lokalutbud på systemet).

Kihoskh har en fast frakt på 199 DKK (motsvarande kostnad att åka tåg t/r mellan Malmö och Köpenhamn, min anmärkning ;)) och de postar sina paket tisdagar och torsdagar. Det går SNABBT att få ölen, och efter ett antal ordrar har jag fortfarande inte haft problem med en enda flaska.

Följ deras nyhetsbrev!

https://www.kihoskh.dk/

 

♠ Boxbeers.dk

…jag hittade av en slump Boxbeers och har sedan dess vänt Kihoskh ryggen och inte riktigt sett mig om än. Att frakten ligger på 49 DKK och att utbudet är större gör det svårt att vilja gå tillbaka, även fast jag har 100% positiv upplevese av att handla från Kihoskh (inkluderat väldigt snabb och trevlig mailrespons). Boxbeers har ett ”flytande” sortiment (no pun intended!) vilket innebär att tar en flaska slut är den SLUT. Vissa öl återkommer med jämna mellanrum, men det är en bra grej att KÖPA VAD DU VILL NÄR DU SER DET. Chansa inte!

Det är lätt att hitta på deras hemsida, det finns MASSOR av kul saker att välja på! Håll ett öga på priserna bara; viss öl (främst suröl…) kan ligga på runt 150-200DKK flaskan. Yikes! Prolly skitbra öl, men liksom… köp den medvetet, inte av misstag ;)

Fler ordrar härifrån än från Kihoskh: Snabba leveranser, bra service – och härifrån heller inga trasiga flaskor. Martin beställde vid tillfälle en öl som enligt hemsidan var på 50cl (och prisatt därefter) men fick 33-or. Han kontaktade kundtjänst som genast gav honom en voucher för mellanskillnaden. Bra grej!

FÖLJ DERAS NYHETSBREV! Massor av kul erbjudanden varje vecka, och bra tips om vad de har fått in för nytt på lagret! :)

https://boxbeers.dk/produkt-kategori/bland-selv/

 

♠ Hopt.se

Hopt är en svensk sida förlagd i Frankrike (en version av sauviere-biere om jag förstått det hela rätt). De har mycket kul öl till bra priser. Frakten skiljer sig en del; jag har betalat allt från 9.90 € till 11.90 € (där det sistnämnda var för en hälften så stor order..?) och det tar en stund för ölen att komma. Det är ett tag sedan min senaste order, men räkna med ~1 vecka för leverans.

Har beställt härifrån runt en handfull gånger; fått krossad flaska 1 gång. Man KAN köpa till en flaskförsäkring där man är försäkrad en ny flaska/pengarna tillbaka om något går i kras, men generellt så kommer ölen fram hel och ren.

Säljer även glas och dylikt.

https://www.hopt.se/

 

♠ Glasbanken.se

En svensk sida! Har ett kul utbud och erbjuder en del riktigt roliga svenska craft beer – just nu kan man t.ex. få tag i Mikrofonbryggeriet och Morgondagens collab ”Send in the Clowns” för 59:-/halvlitern. Den ligger på 150:- om du köper ett glas på krogen, så det är ju inte en dålig affär. Frakten verkar ligga på 89:- med MyPack, men det går väldigt snabbt att få sin öl. Sist hade jag min leverans inom två dagar, så kan inte klaga! :)

Glasbanken säljer också glas och merch för många bryggerier, så är du sugen på ditt eget Brewdog-glas är det här var du bör leta :)

https://glasbanken.se/

 

♠ Mikkeller.dk

HAR INTE HANDLAT HÄRIFRÅN, men sidan finns. Bra ställe om du vill köpa Mikkeller-öl, men de säljer även öl från massor av andra bryggerier :)

Kan inte uttala mig om frakt, leverans eller kundservice. Uppdaterar efter att jag i framtiden köpt något :)

http://mikkeller.dk/

♠ Urban-drinks.de

För er som inte är ute efter öl: Här köper ni spännande spritflaskor och en del kul vin! Har handlat julklappar härifrån och var väldigt nöjd med utbud och leverans. Det FINNS även öl, men detta är absolut inte en primärsida för ölutbud.

https://www.urban-drinks.de/en/

 

Det här inlägget kommer att uppdateras allt eftersom jag hittar nya butiker/har tillägg att göra re: de jag redan handlar från. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *