Kategorier
Meta Nörderier Tips

JÖL 2016

Vad kallar man en julkalender med öl? Jölkalender, såklart! Jag hade tänkt posta det här inlägget för typ 11 månader sedan, men eh… bättre sent än aldrig :D

Det här inlägget handlar – som rubriken antyder – om förra årets JÖL-kalender! Årets jöl kommer jag inte att knysta om förrän efter 24/12. Martin lusläser inte min blogg varje dag men jag vill ändå undvika spoilers innan han har fått öppna och dricka sin öl i lugn och ro :)

Upplägget är enkelt: Martin gillar IPA, och det är kul med Untappd. Förra årets JÖL-kalender var 22 tidigare untappade öl och 2 jag vet att han gillar sedan tidigare (”lucka” 1 + 24)

EN öl missade jag att ta kort på, och det var en av de snyggare :<

Så, det var bilderna jag tog på alla öler – jag är ju ett kontrollfreak av rang så jag kan ju inte bara ge bort öl och låta det vara så; jag ville även ha kort på alla öl så att jag visste vad han drack! Korten har legat numrerade i en mapp i datorn tillsammans med ett excelark jag gjorde och sedan uppdaterade allt eftersom. Excelarket såg till sist ut såhär:

Det är helt enkelt all information jag kunde tänkas vilja ha koll på, bland annat vilka datum vad skulle drickas och var ölen var köpt. Untappd-kolumnen har jag sedan fyllt i när han har druckit och untappat ölen. Som ni ser är det inte många högpoängare ;) Det spelar ingen roll dock – han uppskattade verkligen sin JÖL-kalender, och ser fram emot årets upplaga (jag har berättat att det blir en ny kalender i år!)

I de flesta fall finns en tanke re: NÄR de olika ölerna skall öppnas. Större öl till Lucia och Julafton, t.ex.

En JÖL-kalender är inte svinbillig – jag har valt att INTE kolumnföra priset per flaska, men de flesta av dessa öl har gått på 30-50 spänn styck. JÖL-kalendern har därmed ersatt en julklapp under granen, men det kan man nog leva med :D

Det tar tid att hitta ölen; Jag är väldigt noggrann med att kolla smakprofilen för att se ifall det är en öl han potentiellt skulle gilla, och sedan dubbelkollas alla mot Untappd så att han INTE redan har checkat in ölen (och – ve och fasa! – givit den ett lågt betyg!) Jag tycker dock att detta är väldigt roligt, och det är ett kul sätt att göra en kalender för vuxna ;) Jag hade inte själv stött på konceptet tidigare, men sedan jag började jobba med min kalender förra året så har jag sett flera andra som gör likadant, och även upptäckt hur många färdiga kalendrar som säljs från olika ölbutiker. De brukar dock oftast innehålla en massa julöl eller väldigt blandade sorter, och har man en kille som är IPA-fantast så är man på mindre hal is om man sätter ihop den själv :D …jag väljer också utifrån etiketterna, haha. Jag är ledsen, men skall det upp på Untappd måste det ju se fint ut också! :D

Årets öl har handlats från Systembolaget, Hopt.se och Boxbeers.dk! :)

Låt mig veta ifall ni har några frågor eller vill ha tips inför egna jölkalendrar! <3

Ett svar på ”JÖL 2016

[…] Snart november, sedan jul! Jag har beställt all öl som skall ingå i årets JÖL-kalender. Nu kommer snart Den Roliga Biten del 2, vilket är att ställa upp allihop och avgöra vilken ordning de skall öppnas i. Jag får slänga ut Martin så länge, han får gå till Olof och spela tv-spel och låta mig leka med ölflaskor i fred. Någongång när jag har tillgång till MIN dator igen så skall jag ju dela och berätta om förra årets JÖL-kalender, men in the meantime kan ni läsa om första året här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *