Kategorier
2012-05

Bathory vs. The Countess

IMDB: Bathory | The Countess

Jag är fascinerad av legenten om Erzsébet Bathory. Det är jag inte ensam om; Bram Stoker använde henne som förebild till sin bok om Dracula, Cradle of Filth har gjort ett helt album om henne och hon är inspirationen bakom den onda drottningen i The Brothers Grimm.

Jag kommer att ge mina tankar på båda filmer här nedan, och det kan förekomma spoilers.

Jag fick tag på Bathory efter att ha läst om filmen någonstans, minns dessvärre inte var. Jag satte mig i ondags och såg igenom den och kände mig besviken efteråt. Filmen är fruktansvärt vackert filmad, men det är för mycket konstigheter. Bathory skulle som film enligt utsago sticka hål i myten om att Erzsébet dödade 300 jungfrur och badade i deras blod, genom att istället visa upp att det handlade om mäktiga män som plottade hennes downfall. Filmen känns väldigt osammanhängande, det är flera scener som slutar helt abrupt och snabbt byte till nästa. Ett bra exempel här är efter Erzsébet får sin hand spådd av kungens siare i Wien och medvetslös förs till ett kar där män sedan jagar ner oskyldiga ungdomar för att fylla – scenen tar slut abrupt och plötsligt är hon tillbaka hemma i sitt slott i Ungern.

Enligt denna version så handlar det om att hon var förälskad i en bisexuell, italiensk målare som hennes make tog hem som krigsbyte. Det röda bad hon återkommande tar är inte i blod, utan i vatten fyllt av örter som färgar det rött – något som påminner henne om tiden hon hade tillsammans med sin italienska älskare. Vi får också reda på att hon hade en häxa som höll henne ung med hjälp av magi. Och så har vi ju de där två bisarra munkarna som av någon anledning sysslar med helt galna tekniska saker (rullskridskor med en inbyggd motor?!) och bara är där för comic relief, något som känns totalt malplacerat i filmen.

Bathory i sin helhet är väldigt vacker, och jag tycker att man kan se den för det estetiska. Däremot känns storyn inte särskilt hållbar, och med kombinationen konstiga klipp + bisarra munkar som av någon konstig anledning skall försöka liva upp stämningen så blir det lite platt fall på det hela.

Ikväll satte jag mig och såg The Countess, efter att ha läst om den i en tråd på imdb gällande Bathory. Redan från början så känns storyn mer allvarlig och seriös än i Bathory. Vi får här följa en desperat kvinna som efter att hennes make dör förälskar sig i Istvan, sonen till en man som friat till Erzsébet och som hon nekat då han till skillnad från henne (adel via blod) bara har sin titel via ingifte. Efter att Erzsébet och Istvan inlett en passionerad affär så får detta ett plötsligt slut då Istvans far sätter stopp för det hela genom att tvinga Istvan till Danmark där hans trolovade bor, samt skicka ett brev till Erzsébet i Istvans namn där han förklarar att detta beror på att hon är gammal och ful. Härefter följer Erzsébets förtvivlade försök att få tillbaka sin ungdoms skönhet, och även här har hon hjälp av en häxa som även är hennes älskarinna. Det är inte förrän hon i ett vredesutbrott slår till en tjänarinna så att blodvite uppstår som hon inser att jungfrublod får henne att se yngre ut. Och sedan börjar slakten.

Erzsébet är klart och tydligt galen. Hon är olycklig och kan inte släppa sin kärlek till Istvan. Hennes tjänare ljuger för henne och säger att blodet gör stor skillnad för hennes hy. Hon konstruerar en bur som påminner om en järnjungfru och kastar ut jungfruliken i skogarna omkring sitt slott.

Även The Countess är en väldigt vacker film, och känns mer som en trolig återgivning av hur det kan ha gått till. Jag är osäker på varför Bathory slängde in comic relief, för det förstör väldigt mycket av helhetsintrycket.

Jag skulle rekommendera att man ser The Countess, om man bara tänker se en av filmerna. Båda filmerna lämnar en med en viss sympati för Erzsébet – i alla fall Bathory som är en film där hon faktiskt inte mördar en enda mer än en. I The Countess är hon fortfarande helt kall inför alla de mord hon begått – hon för till och med journal över dem! – men man vill ändå känna vemod inför hennes brustna hjärta.

 

Ja. Jag är inte så bra på recensioner :D Men ja. Tack och hej.

5 svar på ”Bathory vs. The Countess

Varför säger du att du inte är bra på recensioner? Jag tyckte de var utmärkta och jag blir sugen på att se The Countess. Tack för detta! =)

Tack Kenny :) Kände att jag i vanlig ordning tappade den röda tråden någonstans halvvägs igenom, haha, men det är trevligt att det faktiskt uppskattades :)

Håller med Kenny, bra recensioner helt enkelt. Jag har båda filmerna men inte gett mig tid att se dem. Är givetvis också sjukt intresserad av Bathory. Fan det tror jag alla som är lite alternativa är =) Kommer nog se the countess också. Läste liknande recensioner om Bathory på IMDB så vi får nöja oss med en =)

Skall ni bara se en så se The Countess, den är klart bättre. Däremot så var Bathory som sagt väldigt vacker, men storymässigt underlägsen.
Vi får ta en öl igen någon kväll och diskutera filmer och historia :)

seems interesting!

sv: thank yoou! åh, jamen det är svårt det där… kan kännas speciellt svårt att gå från rött tror jag. hade ändå rött ganska länge när jag var yngre. det är ju dessutom en ”svår färg” att få bort, när det har lätt för att skifta sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *