Currygryta – recept

Alltså. Sex pers har kommit in på min blogg genom att googla på ”ris och currygryta” idag, och det enda de hittar här är jag som rantar om vad jag ätit men inte mer än så. Vet ni? Jag skall fan bjuda på mitt recept!

Ingredienser för gryta för två pers:
~0.5 kilo fläskfilé (det är dock bara att stoppa i mer om ni vill, kött är gott!)
1 paprika, valfri färg
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsgrädde
1 tärning köttbuljong
curry
malen ingefära
ris

Tillagning:
Skär upp köttet i mindre bitar och förstek dessa. När det är klart ställer du köttet åt sidan.

Skär upp löken i små bitar och fräs dessa tillsammans med curryn i en djup gryta. Originalreceptet föreslog 1 msk curry, jag kör på lite hur som helst. Curry är gott och det är svårt att få i för mycket – det GÅR dock att ha i för mycket curry, så chilla hellre i början och häll i mer när du smakar av det. När löken har fräst färdigt häller du i matlagningsgrädden och tärnad paprika. Låt detta värmas på, och stoppa sedan i buljongstärningen. Ta i ~1 tsk malen ingefära och red såsen om det behövs. Jag brukar köra i en del redning och vatten för att spä såsen lite, annars kan man ha i dubbla mängden grädde om man vill. Kläm i lite vitlök.
Jag brukar även köra i lite paprikapulver för att få extra styrka i såsen, det är dock inget man måste och vågar du inte göra för starkt första gången så skippa paprikapulvret.

Smaka av såsen och krydda på mer vad som behövs; salt brukar gå åt en del i detta stadie. När såsen smakar gott häller du i köttet. Låt detta stå och puttra medan du kokar riset, dra gärna ner på lägre värme så att det inte bränner fast eller kryddorna osar bort.

Servera gärna i djupare tallrik för att hålla såsen på plats. Ät gärna små baguetter till, det är gott. Undvik att dricka cola, det skär sig som attan mot curryn. Kallt vatten är gott!

 

Kryddningen är i stort sett något man får höfta fram, don efter person. Gillar man inte för stark mat så skall man ta det lite lugnare; vill man ha eld i munnen så fega inte! :)

(bild från min födelsedagslunch, inte den bästa bilden men den visar rätt rätt iaf ;))

Så. Nu slapp ni komma hit i onödan :)

Kommentera

WordPress theme: Kippis 1.15
%d bloggare gillar detta: